Je vordering bij failliete en verkochte BV: Hoe zit dat?

Voorbeeld:

Een zwembadbouwer (BV) maakte er een potje van. De klant had recht op schadevergoeding, maar de BV ging failliet. Hoe pakte dat uit voor de klant?

Pool BV zou een super-de-luxe zwembad voor opdrachtgever N. bouwen. Toen het bad klaar was, was er van alles mis, maar Pool kwam niet meer opdagen. N. liet het daar niet bij zitten en kreeg, na een taaie procedure, gelijk van de rechter. Pool moest hem zijn schade, ruim € 50.000,- vergoeden. Maar al snel daarna was Pool BV failliet en dan houdt het voor een schuldeiser (meestal) op. Waarom nu dan niet?

Al snel bleek dat er iets vreemds aan de hand was met het faillissement. Kort daarvoor waren de aandelen van Pool BV namelijk verkocht en bij beide verkopen was de inschrijving bij de Kamer van Koophandel gewijzigd. Het ging van zwembadbouw naar internationaal vervoer naar handel in groenten en fruit. Dat riep natuurlijk de nodige vragen op.

N. werd steeds taaier en beet zich er (met zijn rechtsbijstandverzekeraar) in vast. Hij liet een recherchebureau de nieuwe aandeelhouders onderzoeken. De uitkomst was verrassend (en het kostte nog geen € 400,-): de nieuwe aandeelhouders waren bekend vanwege eerdere faillissementen van zgn. ‘schuld-BV’s’. Volgens N. had deze DGA de BV verkocht om onder zijn schuld uit te komen. De DGA had moeten weten dat de nieuwe eigenaren een verleden hadden met faillissementen. N.sprak de DGA daarom aan op zijn bestuurdersaansprakelijkheid.

Zorg voor de crediteuren. De rechter overwoog dat de bestuurder van een onderneming óók de belangen van de schuldeisers in het oog moet houden. De DGA van Pool BV had dit niet gedaan. Hij had op geen enkele manier onderzoek gedaan naar de kopers van zijn aandelen. Dat terwijl zo’n onderzoek niet duur hoeft te zijn. De DGA moet daarom de schade, rente (én de proceskosten) uit eigen zak aan N. betalen.

Wat betekent dat voor jou? Probeert iemand met een BV zijn schuldeisers te ontvluchten door de aandelen van de BV te verkopen? Dan kun je, als je kunt aantonen dat het duidelijk is dat de nieuwe aandeelhouders niet betrouwbaar zijn, profijt hebben van deze uitspraak.