Onzekerheid veranderende wet- en regelgeving grootste bedreiging voor zakenwereld

In een serie diepte-interviews stelden ruim zeventig directeuren en analisten van toonaangevende ondernemingen binnen veertien verschillende branches een overzicht op van de belangrijkste zakelijke risico's voor elke sector voor het komende jaar.

Marinus de Pooter, director Risk Advisory en solution leader Enterprise Risk Management bij Ernst & Young Nederland, geeft aan: "Evenals in voorgaande jaren tonen de nieuwe risico's aan dat voortdurende alertheid van bestuurders en toezichthouders geboden blijft."

Grootste zorgen
Binnen de meeste sectoren kwam de onzekerheid als gevolg van veranderende wet- en regelgeving en compliance opnieuw als grootste bedreiging naar voren. Dit werkt volgens de respondenten remmend op de zakelijke besluitvorming. Maar ook de toegankelijkheid van krediet en de dreiging van voortdurende zwakke economische prestaties in sommige delen van de wereld stonden hoog op de ranglijst van mogelijk zorgwekkende punten.

Nieuwe uitdagingen
Werving en behoud van talent blijken dit jaar aanzienlijk te zijn gestegen op de risicoladder. Dat geldt ook voor zakendoen met opkomende markten. Risico's in verband met maatschappelijke acceptatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn dit jaar nieuwkomers op de ranglijst. Hierdoor ontstaat het beeld dat het bedrijfsleven te maken krijgt met andere uitdagingen nu het economisch herstel vorm begint te krijgen.
 
Lees verder op accountant.nl