Weggeefwoensdag bij OAMKB: wees voorbereid

De Fiscale Oudedagsreserve (FOR)


Wat is het?
De fiscale oudedagsreserve is een fiscaal trucje om - in ieder geval op korte termijn - veel belasting te besparen. Afhankelijk van de omstandigheden kan het op lange termijn voordelig zijn of geld kosten. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de fiscale oudedagsreserve niet zonder meer een pensioenpotje.

Hoe werkt het?
Als je een fiscale oudedagsreserve vormt, levert dit dus een extra aftrekpost op. Deze aftrekpost krijg je niet zomaar cadeau. Over het bedrag dat je nu aftrekt moet je ooit een keer belasting betalen. Daar zit ook de adder onder het gras. Je kunt niet voor 100% zelf beïnvloeden wanneer het moment komt dat je belasting moet gaan betalen. Ook de hoogte van de belasting die je moet betalen kun je zelf niet beïnvloeden.

Hoe hoog is de aftrekpost en wat levert deze op?
De hoogte van deze aftrekpost is afhankelijk van een aantal factoren:
•    De hoogte van het vermogen:
De fiscale oudedagsreserve is onderdeel van het vermogen van de onderneming, de oudedagsreserve mag door de toevoeging aan de reserve niet hoger worden dan het totale vermogen van de onderneming.
•    De hoogte van het resultaat:
Het resultaat moet positief zijn, dan bedraagt de toevoeging aan de FOR 12% van het resultaat, met en maximum dat jaarlijks wordt bijgesteld (zie hieronder).
•    Het jaarmaximum van de toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve (€ 9.382 in 2012).

Wat dit oplevert is afhankelijk van het tarief waarin de top van jouw inkomen valt. Als je 33% belasting betaalt, levert deze aftrekpost je bij maximale toevoeging aan de oudedagsreserve in 2012 € 3.096 op (€ 9.382 x 33%), val je in het 52% -tarief dan is dit € 4.878 (€ 9.382 x 52%).Wanneer ga je dan belasting betalen?
Je gaat belasting betalen als je ophoudt ondernemer te zijn. Dit kan bijvoorbeeld doordat je met pensioen gaat, maar het kan ook zijn dat je jouw onderneming verkoopt, omzet in een B.V. of doordat je 2 jaar lang niet meer voldoet aan het urencriterium.

Lees het hele artikel (https://tinyurl.com/9etbyt8)

Tags: oudedagreserve, reserve, belasting, weggeefwoensdag, ouderen, urenregeling, besparen, betalen